ABC o BRIK | SAVA INFOND

mag. Jure Dubravica, direktor sektorja upravljanja naložb
mag. Jure Dubravica, direktor sektorja upravljanja naložb
Datum objave
Dne  14.12.2010 13:22

Objavljeno v Večerovi prilogi Osebne finance 2. decembra 2010

 

Kratica BRIK (mednarodna oznaka je BRIC) označuje gospodarsko področje Brazilije, Rusije, Indije in Kitajske. Investitorji lahko pričakujejo visoke donose, vendar je treba poudariti, da gre za tvegane trge.

Pomembnost in vpliv teh držav raste in skupaj obsegajo četrtino svetovnega ozemlja in 40 odstotkov prebivalstva. Imajo bogate zaloge nafte in drugih surovin, visoke devizne rezerve ter izjemno gospodarsko rast - Kitajska 9,6 , Indija 8,8 , Brazilija 8,8  in Rusija 2,7 odstotka. Ob visoki gospodarski rasti so cene delnic na teh trgih relativno ugodne. Hkrati morajo vlagatelji kot nevarnost upoštevati pretnjo inflacije, ki lahko ovira gospodarsko rast.

Rusija je v tej zgodbi najšibkejši člen, hkrati pa so njihove delnice v tem trenutku ene najcenejših na svetu. Napovedani PE (kazalnik med tržno kapitalizacijo družb in dobičkom) ruskega borznega trga za naslednjih 12 mesecev je le 6,8, kar je okoli polovica svetovnega povprečja. Nižji je ta kazalnik, cenejše so delnice. Nizka cena odraža politično tveganje države, a so cene delnic toliko pod svetovnim povprečjem, da lahko govorimo o podcenjenosti trga. Kitajska velja za najmočnejši člen četverice. Moč črpa iz visoke gospodarske rasti, bogatih deviznih rezerv, številčnega prebivalstva in ogromnega potenciala lastnega trga, kamor se želijo prebiti vse svetovne družbe. V zadnjem mesecu je problem višja inflacija, ki je zrasla na 4,4 odstotka in bi lahko ogrozila nadaljnjo gospodarsko rast. Glede na rast je ta inflacija še vedno nizka in obvladljiva. Dobri poslovni rezultati in napovedi privlačijo investitorje, s čimer Kitajska trenutno nima težav. Podobno velja za Indijo, ki je manj vpeta v mednarodne trge, saj so se indijske družbe bolj usmerile na lasten trg. To se je v času, ko zahodni potrošnik zmanjšuje potrošnjo in jo domači povečujejo, izkazalo za dobro. Kazalnik PE trga je nekje na nivojih Kitajske in je za naslednje leto med 14 in 12, kar glede na pričakovano gospodarsko rast ne predstavlja visoke vrednosti. Pričakovani PE brazilskih družb je še nekoliko nižji in znaša 10.

 
Sava Infond, družba za upravljanje, d.o.o.
Vita Kraigherja 5, 2000 Maribor, tel. 02/229 74 40, fax. 02/229 74 89
Grafična in računalniška izvedba BuyITC d.o.o.