Pet zvezdic za Infond Life | SAVA INFOND

Datum objave
Dne  15.02.2013 14:10

Že drugo leto zapored najvišje ocene

 
Delniški podsklad Infond Life je že drugo leto zapored prejel vseh pet zvezdic za kakovost upravljanja na ocenjevanju, ki ga organizirajo Moje finance. Skupaj so ocenjevali 255 skladov - v triletnem obdobju 136 skladov v 14 različnih kategorijah, v petletnem pa 119 prav tako v 14 kategorijah.


Upravljavka sklada, mag. Barbara Gačnik, je po lanskoletnem prejemu laskavega naziva Upravljavka leta 2011 letos v teh kategoriji druga najboljša upravljavka v slovenskih družbah za upravljanje. 

Infond Life je v lanskem letu požel vseh pet zvezdic v kategoriji delniški – farmacija za obdobje treh let, letos pa v isti kategoriji za obdobje treh in petih let.

Zaradi naložbene orientacije v sektor zdravstva sklad, ki je začel s poslovanjem leta 2007, ves čas izkazuje nizko volatilnost in lep donos – +42,54 % petletnega donosa na 31.1.2013. 

Sektor zdravstva je v 2012 zabeležil rast tečajev delnic že četrto leto zapored. Delnice podjetij iz zdravstvenega in farmacevtskega sektorja so manj volatilne tudi v nestabilnih gospodarskih in političnih razmerah.

Kaj lahko pričakujemo?
Na panogo ima in bo imela največji vpliv Obamova zdravstvena reforma, ki omogoča zdravstveno zavarovanje 30 - 40 milijonom Američanov, ki prej niso bili zdravstveno zavarovani. Velik dejavnik pri rasti farmacevtskih podjetij so tudi trgi v razvoju, predvsem Kitajska in Indija. Če spremljamo poslovanje farmacevtskih podjetij, hitro ugotovimo, da rast na omenjenih trgih presega dvoštevilčno. 

Pričakujemo lahko večjo prevzemno aktivnost znotraj panoge, saj podjetja z visokim stanjem denarja in nezadolženostjo zelo agresivno iščejo prevzemne možnosti. Panoga ostaja perspektivna, dividendna donosnost relativno visoka, vrednotenja znotraj zgodovinskih povprečij, kar nam obeta stabilno leto 2013.


*Foto: Franci Vranetič 
Sava Infond, družba za upravljanje, d.o.o.
Vita Kraigherja 5, 2000 Maribor, tel. 02/229 74 40, fax. 02/229 74 89
Grafična in računalniška izvedba BuyITC d.o.o.