Naftna podjetja se pripravljajo na mračno obdobje | SAVA INFOND

Uroš Selič, upravljavec - analitik
Uroš Selič, upravljavec - analitik
Datum objave
Dne  30.12.2015

Nižanje investicij in števila zaposlenih ter višanje produktivnosti

 

Nesrečno leto za naftna podjetja se bliža koncu, a vodilni največjih družb z dolgoletnim izkušnjami napovedujejo, da bi lahko bilo leto 2016 še slabše.

Na sesutje cen nafte in plina, ki se je pričelo v poletnih mesecih preteklega leta, je naftna industrija  odgovorila z drastičnim zmanjšanjem investicij, saj je samo letos zaustavila ali prekinila za 200 mrd USD projektov, in z odpuščanjem več kot 200.000 zaposlenih po vsem svetu. Naslednjo leto bo za industrijo v znamenju nadaljnjega zniževanja stroškov, prestrukturiranja, refinanciranja, kjer bo to mogoče, in seveda se bodo v nekaterih podjetij srečali tudi s stečajem. Nekoliko lažje bodo leto preživela podjetja, ki imajo tudi druge vire prihodkov (rafinerijske ali kemične) in imajo nemoten dostop do trga kapitala, medtem ko bo za podjetja, ki se ukvarjajo samo z proizvodnjo nafte in plina, leto dosti težje. Cena nafte, s katero se tako nizko ni trgovalo zadnjih 11 let,  je letos ponovno doživela 40-odstoten padec in se trenutno giba pod 40 USD za sodček. Kot glavni razlog za letošnji padec se omenja prevelika ponudba, saj praktično vse države razen ZDA, ki je že zmanjšala ponudbo, poročajo o rekordnih produkcijah nafte. Da je ponudbe nafte res ogromna, priča podatek Mednarodne agencije za energijo ob koncu leta, ki govori o zgodovinsko rekordni zalogi  nafte in njenih derivatov – te je za približno tri milijarde sodčkov, kar zadostuje za 64 dni svetovnega povpraševanja. Za prihodnje leto pa se napoveduje vrnitev stare članice OPEC Irana, ki bo po odpravi sankcij na trgu ponudila dodatne količine nafte.

Podjetja se na nove razmere niso odzvale samo z znižanjem investicij in zaposlenih ampak tudi z višjo produktivnostjo. Največje ameriško neodvisno podjetje ConocoPhillips je konec meseca objavil, da so stroške vrtanja v letu dni znižali za kar 32 %, za 13 % pa so znižali tudi čas vrtanja vrtin. Takšni ukrepi so seveda pripomogli k nižanju mejne cene nafte. Največje naftne družbe so napovedale, da  bodo v povprečju potrebovali ceno nafte okoli 66 USD za sodček, da bodo lahko pokrili porabo kapitala, plačali obresti in izplačali dividende iz svojih denarnih tokov. To je precej manj, kot prejšnje leto, ko je ta cena znašala 81 USD, vendar zelo daleč od trenutne tržne cene.

 

Označite sklade, ki jih želite primerjati NAZIV TIP SKLADA NALOŽBENA USMERITEV OCENA TVEGANJA / DONOSA
Infond Energy
TIP SKLADA
Delniški sklad
NALOŽBENA USMERITEV
Sektorski
OCENA TVEGANJA / DONOSA
Visoka (6 - 7)
PRIMERJAJ IZBRANE SKLADE
Izberite dva ali največ tri sklade za primerjavo.
 
Sava Infond, družba za upravljanje, d.o.o.
Vita Kraigherja 5, 2000 Maribor, tel. 02/229 74 40, fax. 02/229 74 89
Grafična in računalniška izvedba BuyITC d.o.o.