Zanimiva delnica: Applied Materials (AMAT US) | SAVA INFOND

Aleš Grbić, upravljavec - analitik
Aleš Grbić, upravljavec - analitik
Datum objave
Dne  15.12.2016

Veliki lahko tudi v razvoj vlagajo veliko in tako ohranjajo prednost

 
Podjetje Applied Materials (v nadaljevanju AM) je vodilni svetovni igralec na področju orodij za izdelavo polprevodnikov. Zaposluje več kot 15.600 zaposlenih. Leta 2016 se bodo njihovi prihodki iz prodaje zvišali za 13 % na 10,8 mrd USD. Registriranih imajo več kot 10.200 patentov.

Večina konkurentov se je specializirala za le eno področje, AM pa je s svojim produktnim portfeljem prisoten na vseh področjih, razen v litografiji. Najpomembnejši izdelovalci čipov so njihove stranke, in to prav zaradi strategije AM, da pokriva celoten trg, ne samo enega segmenta, kot omenjena konkurenca. Pohvalijo se lahko z več kot 30.000 različnimi orodji. Vsako orodje in stranka imata svojega inženirja. Ti so prisotni v skoraj vsakem proizvodnem obratu čipov po svetu. Njihov cilj je odpravljanje težav na opremi z visoko vrednostjo. Takšen pristop pozitivno vpliva na donos in proizvodnjo stranke, s ciljem zvišati produktivnost in znižati stroške.

AM je tudi vodilni dobavitelj orodij za proizvodnjo ravnih zaslonov, vključno z zasloni s tekočimi kristali in organskimi svetlečimi diodami. Prisotni so tudi na trgu solarne opreme, kjer so v zadnjih letih opravili prestrukturiranje, saj je bil trg preplavljen s presežno ponudbo.
S povečevanjem kompleksnosti proizvodnje polprevodnikov se je povečalo število faz proizvodnih procesov, še posebej pospešeno se uvajajo nove proizvodne tehnologije. Intenzivno sodelovanje med proizvajalci čipov in dobavitelji opreme za njihovo proizvodnjo je na najvišjih ravneh do zdaj. Zelo verjetno je, da bo AM izkoristil svoj poglobljeni odnos s strankami tako, da bo pridobil kvaliteten vpogled v njihove potrebe, ki so vse bolj individualne, in jim ponudil ustrezne rešitve.

AM ima velike konkurenčne prednosti. Izhajajo iz njihovega vodilnega položaja na trgu polprevodniške opreme, kjer so v letu 2015 imeli 19-odstotni tržni delež. S svojo velikostjo in sredstvi si lahko privoščijo, da na leto namenijo več kot 1 mrd USD (letos 1,5 mrd USD) za raziskave in razvoj najnovejših tehnologij. Uporaba najnovejših tehnologij se povečuje hitreje kot celotni trg, prav tako uporaba opreme. AM je precej pridobil glede na manjše konkurente, ki ne morejo slediti investicijskemu ritmu velikega AM. Njihov prilagojeni donos na kapital znaša 30,1 %, kar je dobrih 500 bazičnih točk nad konkurenco. Glede na konkurenco so manj zadolženi, saj dolg predstavlja le 40 % delniškega kapitala, medtem ko pri konkurenci delež dolga presega kapital za 192 %. Z maržo iz poslovanja 20,2 % so na ravni konkurence.  
Ciklična narava industrije čipov, zaslonov in solarne energije pomeni stalno tveganje za dobavitelje opreme. AM precej lažje prenese pot navzdol v ciklu, saj ima zelo razpršen portfelj produktov, njihovo opremo uporabljajo vsi pomembnejši proizvajalci polprevodnikov.


Vir: Bloomberg.


Članek je bil objavljen v prilogi Dela Posel & denar 12. decembra 2016
  

Delnice družbe Applied Materials so v portfelju sklada:

Označite sklade, ki jih želite primerjati NAZIV TIP SKLADA NALOŽBENA USMERITEV OCENA TVEGANJA / DONOSA
Infond Tehnologija
TIP SKLADA
Delniški sklad
NALOŽBENA USMERITEV
Sektorski
OCENA TVEGANJA / DONOSA
Srednja (4 - 5)
PRIMERJAJ IZBRANE SKLADE
Izberite dva ali največ tri sklade za primerjavo.
 
Sava Infond, družba za upravljanje, d.o.o.
Ulica Eve Lovše 7, 2000 Maribor, tel. 02/229 74 40, fax. 02/229 74 89
Grafična in računalniška izvedba BuyITC d.o.o.