Evropska podjetja si končno obetajo višje dobičke | KBM Infond

Uroš Selič, upravljavec - analitik
Uroš Selič, upravljavec - analitik
Datum objave
Dne  16.02.2017

Prva letna rast dobičkov evropskih podjetij od leta 2012

 
Evropska podjetja v začetku letošnjega leta v poslovnih poročilih objavljajo prvo rast dobičkov v zadnjih štirih letih, kar daje pozitivni pridih delnicam na evropskih borzah in obeta nadaljnje rasti za evropske trge. Analitiki in vlagatelji verjamejo, da ima rast dobičkov trdno podlago in da so vrednotenja podjetij bolj ugodna v primerjavi z ameriškimi podjetji.
 
Po do sedaj objavljenih rezultatih, ki jih je objavila približno polovica največjih podjetij iz evropskega indeksa Euro Stoxx 50, lahko vidimo, da so v primerjavi z enakim obdobjem lani dobički letos višji v povprečju za 5 odstotkov, kar predstavlja prvo letno rast dobičkov od leta 2012.  Pred objavo letos so namreč dobički podjetij stagnirali, pri nekaterih pa celo upadali, kar je botrovalo, da so evropski delniški trgi močno zaostajali za ameriškimi delniški trgi.


 
Tako je bila rast evropskih delnic v zadnjih štirih letih povprečno okoli 30 odstotkov, medtem ko so ameriške delnice, gledano iz vidika evropskega vlagatelja, merjeno v evrih pridobile kar 110 odstotkov. Dobiček na delnico je v Evropi še vedno za petino nižji kot je bil leta 2011 in za tretjino nižji kot je bil na vrhu preteklega konjukturnega cikla, leta 2008.
 
V zadnjih nekaj letih so analitiki, ki napovedujejo rezultate podjetij, običajno napovedovali rast dobičkov med 10 in 12 odstotki, vendar so jih po objavi tudi takoj nižali. Pri zadnjih objavah, pa se je ta trend končno obrnil. Po splošnem mnenju analitikov, se pričakuje rast dobičkov  v letu 2017 za evropske delnice blizu 14 odstotkov. Delno ta napoved izhaja tudi na podlagi pričakovanih rezultatov naftnih in surovinskih družb, na katere so pozitivno vplivale cene surovin, ki so se v zadnjem letu v povprečju podražile za več kot 40 odstotkov.  Ampak, tudi če izvzamemo energetska in surovinska podjetja, bi naj rast dobičkov dosegla 9 odstotkov, kar je še vedno zavidljiv uspeh.  

Kljub temu pa dosti vlagateljev ostaja previdnih pri investiranju v evropske delnice. Največ preglavic jim povzroča evropska politična negotovost, ki skupaj z Brexitom in novim ameriškim predsednikom Trumpom, lahko vpliva na dobičke podjetij v nadaljevanju leta 2017.

V letošnjem letu so namreč še na volitve v Franciji, Nemčiji in Nizozemski, na katerih bi lahko stranke evroskeptikov zavzele najvišji delež sedežev v parlamentih od vzpostavitve evropske valute leta 1999. Slaba stran političnih peripetij je šibak evro, kar pa je dobro za evropske izvoznike. In če pogledamo nazaj v leto 2016 , ko smo preživeli presenečenji Brexita in ameriških volitev, lahko ostajamo optimisti za evropske delnice tudi v letu 2017.
  

Vzajemni sklad evropskih delnic:

Označite sklade, ki jih želite primerjati NAZIV TIP SKLADA NALOŽBENA USMERITEV OCENA TVEGANJA / DONOSA
Infond Europe
TIP SKLADA
Delniški sklad
NALOŽBENA USMERITEV
Regijski - razviti trgi
OCENA TVEGANJA / DONOSA
Srednja (4 - 5)
PRIMERJAJ IZBRANE SKLADE
Izberite dva ali največ tri sklade za primerjavo.
 
Izpostavljeni skladi
Infond 2040, podsklad ciljnega datuma
Infond Alfa, mešani podsklad
Infond Beta, delniški podsklad razvitih trgov
Infond Energy, delniški podsklad
Infond Technology, delniški podsklad
KBM Infond, družba za upravljanje, d.o.o. - Skupina Nove KBM
Vita Kraigherja 5, 2000 Maribor, tel. 02/229 2080, fax. 02/229 2796
Grafična in računalniška izvedba BuyITC d.o.o.