Zanimiva delnica: Adobe | SAVA INFOND

Aleš Grbić, specialist za upravljanje
Aleš Grbić, specialist za upravljanje
Datum objave
Dne  28.09.2022

Adobe je napovedal prevzem Figme, aplikacije za oblikovanje vmesnikov

 
Strategija Adoba temelji tako na organski rasti kot prevzemih podjetij, ki ponujajo komplementarne produkte in rešitve. Tako je bilo že leta 2009 s prevzemom Omnitura. Ta je bil vodilno podjetje na področju spletnih analitičnih rešitev, ki so temelj segmenta digitalnih izkušenj.

Adobe ga je uporabil kot platformo za  vključitev v druge trženjske in oglaševalske rešitve. Precej so pridobili zaradi možnosti navzkrižne prodaje produktov in rešitev, namenjenih trženju in oglaševanju. Leta 2018 je Adobe opravil prevzem Magenta in Marketa iz segmenta digitalnih rešitev.

Ob objavi dobrih četrtletnih rezultatov in manj optimističnih napovedi za prihodnje četrtletje so objavili, da bodo za 20 milijard ameriških dolarjev prevzeli Figmo. Ta je skupna spletna aplikacija za oblikovanje vmesnika z dodatnimi funkcijami brez povezave, ki jih omogočajo namizne aplikacije za macos in windows. Plačilo bo enakovredno izvedeno v delnicah in denarju. Posel mora odobriti še regulator ter delničarji družbe Adobe.
 

Drag, a strateški prevzem

Ob objavi te novice so delnice občutno izgubile na vrednosti. Razlog za to je najverjetneje trenutno zelo drag prevzem, saj bodo prevzeli Figmo po kar 50-kratniku letnega dobička. Ob tem ne gre za ravno najbolj časovno posrečen prevzem, enako velja glede vrednotenja. Strateško pa je videti ta prevzem odlično. Figma izrazito hitro pridobiva tržni delež na področju uporabniških vmesnikov. Treba je poudariti, da je Adobe v zadnjih dvajsetih letih opravil zelo premišljene prevzeme, ob tem so bili izredno učinkovit upravljavec prevzetih podjetij.Iz te transakcije Adobe pričakuje, da se jim bo v prvem letu po koncu prevzema marža iz poslovanja znižala med 100 in 200 bazičnih točk. Uprava ocenjuje, da jim bo prevzem prinesel rast tudi na njihovih osnovnih področjih, zaradi boljše medsebojne povezanosti ključnih segmentov. Več informacij bo uprava razkrila na dnevu investitorjev naslednji mesec.

S prevzemi je Adobe postal vodilno podjetje na področju programske opreme za oblikovanje s svojima skoraj vsem znanima produktoma oziroma rešitvama Photoshop ter Ilustrator. Oba sta del širšega Creative Cloud, ki se trži prek naročniškega modela in ne prek nakupa licence. Svojo platformo krepijo z novimi produkti in rešitvami, ki so najbolj iskani na področju tiskanja, digitalnih in video vsebin. Prehod na naročniški model prinaša precej prednosti za naročnike. Stroški so za naročnike občutno nižji kot pri starem modelu, ki je temeljil na nakupu programske opreme v vrednosti 1000 dolarjev. Mesečna naročnina je 10 dolarjev.
 

Zanesljiv krog strank

Njihove izrazite konkurenčne prednosti podjetja kot celote izhajajo iz visokih stroškov zamenjave za obstoječe uporabnike in mrežnega učinka - najbolj to velja za njihov segment digitalnih medijev (70 odstotkov celotnih prihodkov). Na drugi strani ima segment digitalnih izkušenj omejene konkurenčne prednosti, ki izhajajo le iz stroškov zamenjave, enako kot segment založništva.

Te konkurenčne prednosti potrjuje tudi prilagojeni donos na investirani kapital, katerega povprečje zadnjih treh let znaša 27,9 odstotka, pričakovanje za leto 2022 je 30,6 odstotka. Povprečje konkurence (Microsoft, Salesforce, Oracle in SAP) znaša 21,1 odstotka. Z rastjo obsega poslovanja se bo donos na investirani kapital le še povečeval.


Objavljeno v prilogi Dela Posel & denar, 26. septembra 2022.
  

Želite več informacij?
Naše sodelavke so vam na voljo vsak delovni dan od 8. do 16. ure:
   Jasmina Polšak
   T: 02 229 74 57
   E: jasmina.polsak@infond.si

   Ines Zec
   T: 02 229 74 73
   E: ines.zec@infond.siVeselimo se sodelovanja z vami!

 

Delnice Adobe so v portfeljih podskladov:

Označite sklade, ki jih želite primerjati NAZIV TIP SKLADA NALOŽBENA USMERITEV OCENA TVEGANJA / DONOSA
Infond Globalni defenzivni
TIP SKLADA
Mešani sklad
NALOŽBENA USMERITEV
Globalni
OCENA TVEGANJA / DONOSA
Srednja (4 - 5)
Infond Globalni delniški
TIP SKLADA
Delniški sklad
NALOŽBENA USMERITEV
Globalni
OCENA TVEGANJA / DONOSA
Visoka (6 - 7)
Infond Globalni fleksibilni
TIP SKLADA
Mešani sklad
NALOŽBENA USMERITEV
Globalni
OCENA TVEGANJA / DONOSA
Srednja (4 - 5)
Infond Globalni uravnoteženi
TIP SKLADA
Mešani sklad
NALOŽBENA USMERITEV
Globalni
OCENA TVEGANJA / DONOSA
Srednja (4 - 5)
Infond ZDA
TIP SKLADA
Delniški sklad
NALOŽBENA USMERITEV
Regijski - razviti trgi
OCENA TVEGANJA / DONOSA
Visoka (6 - 7)
Infond Tehnologija
TIP SKLADA
Delniški sklad
NALOŽBENA USMERITEV
Sektorski
OCENA TVEGANJA / DONOSA
Visoka (6 - 7)
Infond Razviti trgi
TIP SKLADA
Delniški sklad
NALOŽBENA USMERITEV
Regijski - razviti trgi
OCENA TVEGANJA / DONOSA
Visoka (6 - 7)
Infond Select
TIP SKLADA
Delniški sklad
NALOŽBENA USMERITEV
Strategija - globalni
OCENA TVEGANJA / DONOSA
Visoka (6 - 7)
Infond Naložbeni cilj 2040
TIP SKLADA
Sklad ciljnega datuma
NALOŽBENA USMERITEV
Globalni
OCENA TVEGANJA / DONOSA
Visoka (6 - 7)
PRIMERJAJ IZBRANE SKLADE
Izberite dva ali največ tri sklade za primerjavo.
 
Izpostavljeni skladi
Infond Razviti trgi, delniški podsklad razvitih trgov
Infond Družbeno odgovorni, delniški podsklad razvitih trgov
Infond Tehnologija, delniški podsklad
Aktualno
Zanimiva delnica: Catepillar
30.11.2022
Catepillar dobro izkorišča prednost, ki izhaja iz kakovostnih izdelkov z dolgo življenjsko dobo
Vabilo k dajanju ponudb za HIT2
22.11.2022
Zbiranje ponudb se bo zaključilo 9. decembra 2022.
Se optimizem vrača na trge?
22.11.2022
Glavno vprašanje vlagateljev je, kako dolg bo cikel zaostrovanja monetarne politike in kdaj bo preobrat.
*Podatki na tej spletni strani ne predstavljajo naložbenega priporočila ali storitev investicijskega svetovanja, niti ne pomenijo ponudbe ali vabila k nakupu ali prodaji enot investicijskih kuponov vzajemnih skladov ali katerihkoli vrednostnih papirjev, finančnih naložb in naložbenih skupin, temveč so samo informativne narave in predstavljajo kratko informacijo bistvenih značilnosti sklada, trgov vrednostnih papirjev oz. posameznih vrednostnih papirjev.
Podrobne in zavezujoče informacije o skladih so navedene in dosegljive samo v dokumentih Ključni podatki za vlagatelje, Prospekt z vključenimi pravili upravljanja ter zadnjem revidiranem letnem in polletnem poročilu sklada, ki so objavljeni na tej spletni strani. Izračuni preteklih donosnosti oziroma spremembe VEP temeljijo na podatkih o vrednosti enote premoženja. Vstopni in izstopni stroški zmanjšujejo prikazan donos. Pretekla uspešnost ne napoveduje prihodnjih donosov. V primerih, ko izbrani datumi padejo na nedelovne dni, je prikazana oziroma upoštevana vrednost enote premoženja zadnjega veljavnega obračunskega dne.
Družba morda je ali še bo za račun skladov v upravljanju ali v lastnem imenu sklepala posle z nekaterimi vrednostnimi papirji ali naložbenimi skupinami, ki so navedeni v vsebinah na tej spletni strani, lahko pa so ali bodo to počele tudi osebe, ki so sodelovale pri pripravi teh vsebin, vse v skladu s Politiko obvladovanja nasprotij interesov, ki je dostopna na spletni strani www.infond.si.
Družba ne odgovarja za morebitno neposredno ali posredno škodo, obveznosti in/ali izgubo, nastalo kot posledica odločitve na podlagi predmetnega informativnega gradiva.
Družba tudi ne prevzema odgovornosti zaradi napačnih ali nepopolnih podatkov in/ali informacij v vsebinah na spletni strani, razen v primeru naklepa ali velike malomarnosti družbe ali njenih predstavnikov, kar se presoja po standardu skrbnosti dobrega strokovnjaka.
Prosimo, upoštevajte tudi podrobnejše opozorilo vlagateljem.
Sava Infond, družba za upravljanje, d.o.o.
Vita Kraigherja 5, 2000 Maribor, tel. 02/229 74 40, fax. 02/229 74 89
Grafična in računalniška izvedba BuyITC d.o.o.