Zanimiva delnica: Catepillar | SAVA INFOND

Aleš Grbić, specialist za upravljanje
Aleš Grbić, specialist za upravljanje
Datum objave
Dne  30.11.2022

Catepillar dobro izkorišča prednost, ki izhaja iz kakovostnih izdelkov z dolgo življenjsko dobo

 
Caterpillar (znan tudi kot CAT) je vodilni proizvajalec težkih strojev na področju gradbeništva in rudarstva. Leta 2021 je imel več kot 13-odstotni tržni delež na področju težke opreme. V prihodnje bo zelo verjetno ohranil vodilni tržni delež na svetovnem trgu in strankam zagotavljal obsežen portfelj izdelkov, ki ga predstavljajo gradbeni, rudarski, energetski in transportni produkti.

Skoraj stoletje je zaupanja vreden proizvajalec kritičnih težkih strojev. Posledica tega je, da je njegova blagovna znamka ena najvrednejših na svetu in je podprta z izredno učinkovitimi produkti, ki so visokokakovostni in izjemno zanesljivi. Ob tem stranke izjemno cenijo priložnost, da znižajo stroške lastništva produktov s pomočjo daljše življenjske dobe ob zanesljivem delovanju. To pomeni dejansko nižjo investicijo na enoto opravljenega dela ter nižje stroške vzdrževanja zaradi zanesljivega delovanja.
 

Močna blagovna znamka

V večini segmentov, kjer CAT posluje, vlada hud konkurenčni boj. Podjetje je uspelo s svojo strategijo investiranja v optimalni produktni design, skupaj z razvojem močne blagovne znamke. To ga uvršča daleč pred konkurenco. Njegove izrazite konkurenčne prednosti potrjuje prilagojen donos na investiran kapital, ki je v letu 2021 presegel 21, v letu 2022 pa bo presegel 33 odstotkov, konkurenca je dosegla občutno nižje vrednosti.

Njegova strategija se osredotoča na operativno odličnosti v proizvodnih procesih, širitev ponudbe za stranke ter zagotavljanje storitev z dodano vrednostjo za stranke. Od leta 2014 so sprejeli ukrepe za zniževanje stroškov (upravljanje s stroški in združevanje ali zapiranje številnih obratov), s čimer so znižali proizvodne površine.

V zadnjem desetletju je CAT nenehno ponujal nove produkte ali nadgrajeval obstoječe, s ciljem, da poviša njihovo učinkovitost. Vzdrževanje, druge storitve in dostop do rezervnih delov imajo velik pomen pri strankah. Poleg tega njegove digitalne aplikacije pomagajo strankam pri sodelovanju s trgovci, upravljanju njihovih voznih parkov in spremljajo delovanje strojev, da ugotovijo, kdaj je potrebno vzdrževanje.
 

Povpraševanje še raste

V tretjem četrtletju letos je povišal prodajo za 21 odstotkov, kar je tako posledica višjih prodajnih cen kot višjih prodanih količin. Marža iz poslovanja se je s 13,4 povišala na 16,2 odstotka. Uprava je povišala napovedi glede povpraševanja na vseh njihovih segmentih, razlog je v tem, da stranke precej zaostajajo pri posodabljanju svoje opreme. Knjiga naročil se jim je povišala za 1,6 mrd USD na 30 mrd USD, kar je malo več kot polovica pričakovane prodaje v letu 2022.CAT lahko v ugodnih poslovnih razmerah za svojo dejavnost v Združenih državah Amerike precej pridobi. Glavni dejavnik je 1,2 bilijona USD vreden infrastrukturni posel, ki so ga novembra lani potrdili v ameriškem kongresu. Ceste v državi so v slabem stanju in potrebujejo obnovo. Visoke cene plina in nafte so pozitivne za povpraševanje po opremi za naftno in plinsko industrijo. Takšno poslovno okolje običajno prinese višje investicije za raziskave in povišanje zmogljivosti proizvodnje plina in nafte. Na drugi strani povpraševanje po rudarski opremi ne bo imelo tako ugodnih pogojev, saj se bo rast naložb v strojno opremo upočasnjevala in je povezana s ceno surovin na svetovnih trgih.


Članek je bil objavljen v prilogi Dela Posel & denar 28. novembra 2022 

Želite več informacij?
Naše sodelavke so vam na voljo vsak delovni dan od 8. do 16. ure:

Jasmina Polšak


   Jasmina Polšak
   T: 02 229 74 57
   E: jasmina.polsak@infond.si


Ines Zec


   Ines Zec
   T: 02 229 74 73
   E: ines.zec@infond.siVeselimo se sodelovanja z vami!

 

Delnice družbe CAT so v portfeljih podskladov:

Označite sklade, ki jih želite primerjati NAZIV TIP SKLADA NALOŽBENA USMERITEV OCENA TVEGANJA / DONOSA
Infond Globalni fleksibilni
TIP SKLADA
Mešani sklad
NALOŽBENA USMERITEV
Globalni
OCENA TVEGANJA / DONOSA
Srednja (4 - 5)
Infond Globalni defenzivni
TIP SKLADA
Mešani sklad
NALOŽBENA USMERITEV
Globalni
OCENA TVEGANJA / DONOSA
Nizka (1 - 3)
Infond ZDA
TIP SKLADA
Delniški sklad
NALOŽBENA USMERITEV
Regijski - razviti trgi
OCENA TVEGANJA / DONOSA
Srednja (4 - 5)
Infond Razviti trgi
TIP SKLADA
Delniški sklad
NALOŽBENA USMERITEV
Regijski - razviti trgi
OCENA TVEGANJA / DONOSA
Srednja (4 - 5)
Infond Naložbeni cilj 2040
TIP SKLADA
Sklad ciljnega datuma
NALOŽBENA USMERITEV
Globalni
OCENA TVEGANJA / DONOSA
Srednja (4 - 5)
PRIMERJAJ IZBRANE SKLADE
Izberite dva ali največ tri sklade za primerjavo.
 
Izpostavljeni skladi
Infond Razviti trgi, delniški podsklad razvitih trgov
Infond Družbeno odgovorni, delniški podsklad razvitih trgov
Infond Tehnologija, delniški podsklad
Aktualno
Finančni trgi bodo ostali muhasti in negotovi
20.09.2023
Umetna inteligenca bo lahko olajšala življenje na marsikaterem področju
Borzni trendi - september 2023
15.09.2023
Pregled dogajanja na borzah v tujini in doma v preteklem mesecu
Podarimo letno turistično zavarovanje
17.05.2023
Ugodnost ob večjih enkratnih vplačilih
*Podatki na tej spletni strani ne predstavljajo naložbenega priporočila ali storitev investicijskega svetovanja, niti ne pomenijo ponudbe ali vabila k nakupu ali prodaji enot investicijskih kuponov vzajemnih skladov ali katerihkoli vrednostnih papirjev, finančnih naložb in naložbenih skupin, temveč so samo informativne narave in predstavljajo kratko informacijo bistvenih značilnosti sklada, trgov vrednostnih papirjev oz. posameznih vrednostnih papirjev.
Podrobne in zavezujoče informacije o skladih so navedene in dosegljive samo v dokumentih Ključni podatki za vlagatelje, Prospekt z vključenimi pravili upravljanja ter zadnjem revidiranem letnem in polletnem poročilu sklada, ki so objavljeni na tej spletni strani. Izračuni preteklih donosnosti oziroma spremembe VEP temeljijo na podatkih o vrednosti enote premoženja. Vstopni in izstopni stroški zmanjšujejo prikazan donos. Pretekla uspešnost ne napoveduje prihodnjih donosov. V primerih, ko izbrani datumi padejo na nedelovne dni, je prikazana oziroma upoštevana vrednost enote premoženja zadnjega veljavnega obračunskega dne.
Družba morda je ali še bo za račun skladov v upravljanju ali v lastnem imenu sklepala posle z nekaterimi vrednostnimi papirji ali naložbenimi skupinami, ki so navedeni v vsebinah na tej spletni strani, lahko pa so ali bodo to počele tudi osebe, ki so sodelovale pri pripravi teh vsebin, vse v skladu s Politiko obvladovanja nasprotij interesov, ki je dostopna na spletni strani www.infond.si.
Družba ne odgovarja za morebitno neposredno ali posredno škodo, obveznosti in/ali izgubo, nastalo kot posledica odločitve na podlagi predmetnega informativnega gradiva.
Družba tudi ne prevzema odgovornosti zaradi napačnih ali nepopolnih podatkov in/ali informacij v vsebinah na spletni strani, razen v primeru naklepa ali velike malomarnosti družbe ali njenih predstavnikov, kar se presoja po standardu skrbnosti dobrega strokovnjaka.
Prosimo, upoštevajte tudi podrobnejše opozorilo vlagateljem.
Sava Infond, družba za upravljanje, d.o.o.
Ulica Eve Lovše 7, 2000 Maribor, tel. 02/229 74 40, fax. 02/229 74 89
Grafična in računalniška izvedba BuyITC d.o.o.