Zanimiva delnica: Caterpillar | SAVA INFOND

Aleš Grbić, upravljavec - analitik
Aleš Grbić, upravljavec - analitik
Datum objave
Dne  06.05.2020

Kakovost in prevzemi so iz CAT naredili vodilno znamko

 
V preteklem stoletju je Caterpillar oblikoval portfelj izdelkov in postal največji proizvajalec gradbene in rudarske opreme na svetu. Razvil je tudi najprepoznavnejšo blagovno znamko na področju težke opreme. V večini segmentov, v katerih poslujejo, vlada hud konkurenčen boj. Njihov optimalen produktni dizajn jih uvršča daleč pred konkurenco. So tudi najbolje upravljano podjetje na trgu težke opreme. Še posebno pomembna je njihova usmerjenost v stroške kapitala. Njihove velike konkurenčne prednosti potrjuje prilagojen donos na investiran kapital (v zadnjih treh letih v povprečju nad 21 %, ki je pri konkurentih okoli 13,5-odstoten).

Proizvajajo zelo veliko segmentov težke opreme – od nakladalcev do rudarskih tovornjakov z nosilnostjo 400 ton. Kot dodatek k tej obsežni ponudbi so številne tehnološke rešitve. Vključujejo CAT Connect ter Minestar, vključno s sistemi za upravljanje voznega parka, analitiko upravljanja opreme in avtonomnimi zmogljivostmi strojev. Kombinacija najboljše tehnologije z obsežno mrežo pogodbenih prodajalcev je ustvarila močan ekosistem CAT, ki spodbuja zvestobo kupcev in omogoča ponovne nakupe strank.

Večina rasti je bila organske, delno je izhajala tudi iz prevzemov v zadnjih 15 letih. Največji je bil nakup Bucyrus International (proizvajalec rudarskih strojev za podzemno in površinsko rudarjenje) leta 2011, vreden le 8,6 mrd USD. Z njim je CAT postal močnejši glede na svojega glavnega tekmeca Komatsu. V železniško industrijo je vstopil s prevzemoma podjetij Progress Rail Services leta 2006 in Electro-motive Diesel leta 2010.

CAT ima svojem portfelju več kot dva milijona kosov opreme, od tega je več kot milijon priključenih prek telematike (tehnologija, ki sama sporoči, da je potrebna menjava). Tako ustvarijo veliko ponavljajočih se prihodkov od poznejše prodaje delov in storitev za servisiranje. Ta segment poslovanja dosega najvišje marže med vsemi njihovimi segmenti. Do leta 2026 pričakujejo, da se bodo prihodki iz tega skoraj podvojili.

Gibanje CAT US v USD

Že pred izbruhom covida-19 je CAT na začetku leta 2020 zaznal, da so njihovi končni kupci previdnejši pri investicijah v opremo, kar se je s izbruhom epidemije še stopnjevalo. Posledice covida-19 bodo zaznamovale celotno leto. Pričakovati je, da se bodo prihodki znižali za okoli 15 %, kar je precej manj kot leta 2009 (-39 %), saj ima njihov segment poznejše prodaje rezervnih delov in storitev vse večji delež v njihovem poslovanju. Veliko njihove opreme se uporablja v infrastrukturnih projektih ter drugih vrstah gradnje, ki so jih vlade po svetu oprostile omejenega poslovanja. Dolgoročno bo na to dejavnost nekoliko pozitivno vplivala odločitev vlad, da obnovijo svojo infrastrukturo in ublažijo vpliv prihodnjih nesreč.Članek je bil objavljen v prilogi Dela Posel & denar 4. maja 2020 

Želite več informacij?
Naši skrbniki vlagateljev so dosegljivi vsak delovni dan od 8. do 16. ure:   Jasmina Polšak,
   skrbnica strank
   T: 02 229 74 57
   E: jasmina.polsak@infond.si
   Ines Zec,
   skrbnica strank
   T: 02 229 74 73
   E: ines.zec@infond.siVeselimo se sodelovanja z vami!

 

Delnice CAT US so v portfeljih:

Označite sklade, ki jih želite primerjati NAZIV TIP SKLADA NALOŽBENA USMERITEV OCENA TVEGANJA / DONOSA
Infond Beta
TIP SKLADA
Delniški sklad
NALOŽBENA USMERITEV
Globalni
OCENA TVEGANJA / DONOSA
Srednja (4 - 5)
Infond Dividend
TIP SKLADA
Delniški sklad
NALOŽBENA USMERITEV
Strategija - globalni
OCENA TVEGANJA / DONOSA
Srednja (4 - 5)
Infond Global Flex
TIP SKLADA
Mešani sklad
NALOŽBENA USMERITEV
Globalni
OCENA TVEGANJA / DONOSA
Srednja (4 - 5)
Infond USA
TIP SKLADA
Delniški sklad
NALOŽBENA USMERITEV
Regijski - razviti trgi
OCENA TVEGANJA / DONOSA
Visoka (6 - 7)
Infond 2040
TIP SKLADA
Sklad ciljnega datuma
NALOŽBENA USMERITEV
Globalni
OCENA TVEGANJA / DONOSA
Srednja (4 - 5)
PRIMERJAJ IZBRANE SKLADE
Izberite dva ali največ tri sklade za primerjavo.
 
Izpostavljeni skladi
Infond Alfa, mešani podsklad
Infond Dynamic, delniški podsklad
Infond Beta, delniški podsklad razvitih trgov
Infond Družbeno odgovorni, delniški podsklad razvitih trgov
Infond Technology, delniški podsklad
Aktualno
Delniški trgi pričakujejo okrevanje
23.06.2020
Kaže, da je, kar se gospodarskega zastoja tiče, najhujše za nami
Na borzo so se preselili tudi igralci na srečo
16.06.2020
Visoke (finančne) temperature so pri delu investitorjev očitno prebudile nenasitno željo po tveganju
Katere navade nam bodo ostale tudi po pandemiji?
23.06.2020
Kar smo se naučili, bomo uporabljali tudi v prihodnje
*Podatki na tej spletni strani niso oglasno sporočilo in ne predstavljajo naložbenega priporočila ali storitev investicijskega svetovanja, niti ne pomenijo ponudbe ali vabila k nakupu ali prodaji enot investicijskih kuponov vzajemnih skladov ali katerihkoli vrednostnih papirjev, finančnih naložb in naložbenih skupin, temveč so samo informativne narave in predstavljajo kratko informacijo bistvenih značilnosti sklada, trgov vrednostnih papirjev oz. posameznih vrednostnih papirjev.
Podrobne in zavezujoče informacije o skladih so navedene in dosegljive samo v dokumentih Ključni podatki za vlagatelje, Prospekt z vključenimi pravili upravljanja ter zadnjem revidiranem letnem in polletnem poročilu sklada, objavljenimi na tej spletni strani. Izračuni preteklih donosnosti oziroma spremembe VEP temeljijo na podatkih o vrednosti enote premoženja. Vstopni in izstopni stroški zmanjšujejo prikazan donos. Pretekla donosnost naložbe ni pokazatelj njene donosnosti v prihodnosti. V primerih, ko izbrani datumi padejo na nedelovne dni, je prikazana oziroma upoštevana vrednost enote premoženja zadnjega veljavnega obračunskega dne.
Družba morda je ali še bo za račun skladov v upravljanju ali v lastnem imenu sklepala posle z nekaterimi vrednostnimi papirji ali naložbenimi skupinami, ki so navedeni v vsebinah na tej spletni strani, lahko pa so ali bodo to počele tudi osebe, ki so sodelovale pri pripravi teh vsebin, vse v skladu s Politiko obvladovanja nasprotij interesov, ki je dostopna na spletni strani www.infond.si.
Družba ne odgovarja za morebitno neposredno ali posredno škodo, obveznosti in/ali izgubo, nastalo kot posledica odločitve na podlagi predmetnega informativnega gradiva.
Družba tudi ne prevzema odgovornosti zaradi napačnih ali nepopolnih podatkov in/ali informacij v vsebinah na spletni strani, razen v primeru naklepa ali velike malomarnosti družbe ali njenih predstavnikov, kar se presoja po standardu skrbnosti dobrega strokovnjaka.
Prosimo, upoštevajte tudi podrobnejše opozorilo vlagateljem.
Sava Infond, družba za upravljanje, d.o.o.
Vita Kraigherja 5, 2000 Maribor, tel. 02/229 74 40, fax. 02/229 74 89
Grafična in računalniška izvedba BuyITC d.o.o.