Zanimiva delnica: Broadcom | SAVA INFOND

Aleš Grbić, višji specialist za upravljanje
Aleš Grbić, višji specialist za upravljanje
Datum objave
Dne  04.07.2024

Na krilih čipov za omrežja

 
Broadcom je šesto največje polprevodniško podjetje na svetu, ki se ukvarja tudi z različnimi programskimi dejavnostmi. Prodaja 17 osnovnih linij polprevodniških izdelkov na področjih brezžičnih omrežij, omrežij, širokopasovnih povezav, shranjevanja in industrije. Čeprav je v osnovi podjetje, ki oblikuje brez lastne proizvodnje, ima nekaj lastnih proizvodnih kapacitet, na primer za svoje vrhunske filtre FBAR, ki jih prodaja za Applove iphone. Področje čipov za omrežja predstavlja veliko priložnost za rast.

Omrežni polprevodniki so ključni za delovanje visokohitrostne omrežne opreme podjetij, kot sta Nvidia in Arista. Čipi za omrežje generativne umetne inteligence bodo rasli skladno z napovedmi za opremo za omrežje generativne umetne inteligence, kar bo povzročilo koncentracijo na trgu. Najverjetneje bo Broadcom prevladujoč pri čipih za preklapljanje in usmerjanje v generativni umetni inteligenci.
 

Konkurenčne prednosti

Broadcomova segmenta čipov za mreže ter brezžično poslovanje najbolj prispevata k njihovim izrazitim konkurenčnim prednostim. Poleg tega bodo v drugih segmentih, kot so filtri FBAR za iphone, switchi, routerji in programska oprema, ohranjali izrazite konkurenčne prednosti ter trdne poslovne odnose z vodilnimi ponudniki opreme, kot sta Cisco in Arista.

Njihove izrazite konkurenčne prednosti izhajajo iz intelektualne lastnine pri oblikovanju čipov ter visokih stroškov prehoda njihovih strank k drugemu ponudniku programske opreme. Posledica tega so visoke marže – prilagojena marža iz poslovanja letos bo okoli 28,4 odstotka, marža EBITDA okoli 62 odstotkov, marža dobička po davkih pa okoli 17 odstotkov. Konkurenca ima skoraj polovično nižje marže. V letu 2025 pričakujejo kar 26-odstotno organsko rast prodaje. Prilagojeni donos na investiran kapital bo letos okoli 30 odstotkov (konkurenca okoli 13 odstotkov).
 

Rezultati presegli pričakovanja

Zadnji četrtletni rezultati, objavljeni sredi junija letos, so bili nad pričakovanji finančne javnosti. Produkti, povezani z umetno inteligenco, zdaj predstavljajo že četrtino celotne prodaje. Letna prodaja se je povečala za 43 odstotkov, pri čemer je bilo v to rast vključeno tudi prevzeto podjetje VMware. Organska rast (brez prevzemov) je bila 12 odstotkov višja na letni ravni, predvsem zaradi segmenta umetne inteligence. Segment čipov za umetno inteligenco je presegel pričakovanja z 35-odstotno organsko rastjo v primerjavi s prejšnjim četrtletjem. Glavni vir rasti so bili lastni prilagojeni pospeševalniki za umetno inteligenco in komercialni čipi, namenjeni infrastrukturi generativne umetne inteligence. Po drugi strani se je prodaja čipov, ki niso povezani z umetno inteligenco, znižala za 30 odstotkov na letni ravni, kar odraža nadaljevanje cikličnega upada na tem področju. Uprava je dvignila napovedi za letošnje leto s 50 na 51 milijard dolarjev, kar je posledica predvsem višje rasti v segmentu, povezanem z umetno inteligenco.

Njihovi rezultati potrjujejo tezo, da bo omrežna tehnologija imela velike koristi od visokih investicij v generativno umetno inteligenco. Ethernet, ki se uporablja v lokalnih omrežjih (LAN), metropolitanskih omrežjih (MAN) in širokopasovnih omrežjih (WAN), bo prevzel večji delež znotraj generativnih omrežij umetne inteligence. Opozoriti je treba, da ima Broadcom tudi nekaj segmentov, ki nimajo izrazitih konkurenčnih prednosti, pri katerih je pričakovana rast občutno nižja.

Objavljeno v prilogi Dela Posel & denar, 1. julija 2024. 

Želite več informacij?
Naše sodelavke so vam na voljo vsak delovni dan od 8. do 16. ure:

Jasmina Polšak


   Jasmina Polšak
   T: 02 229 74 57
   E: jasmina.polsak(at)infond.si


Ines Zec


   Ines Zec
   T: 02 229 74 73
   E: ines.zec(at)infond.siVeselimo se sodelovanja z vami!

 

Delnice družbe Broadcom so v portfeljih:

Označite sklade, ki jih želite primerjati NAZIV TIP SKLADA NALOŽBENA USMERITEV OCENA TVEGANJA / DONOSA
Infond Globalni fleksibilni
TIP SKLADA
Mešani sklad
NALOŽBENA USMERITEV
Globalni
OCENA TVEGANJA / DONOSA
Srednja (4 - 5)
Infond Globalni delniški
TIP SKLADA
Delniški sklad
NALOŽBENA USMERITEV
Globalni
OCENA TVEGANJA / DONOSA
Srednja (4 - 5)
Infond Globalni defenzivni
TIP SKLADA
Mešani sklad
NALOŽBENA USMERITEV
Globalni
OCENA TVEGANJA / DONOSA
Nizka (1 - 3)
Infond ZDA
TIP SKLADA
Delniški sklad
NALOŽBENA USMERITEV
Regijski - razviti trgi
OCENA TVEGANJA / DONOSA
Srednja (4 - 5)
Infond Tehnologija
TIP SKLADA
Delniški sklad
NALOŽBENA USMERITEV
Sektorski
OCENA TVEGANJA / DONOSA
Srednja (4 - 5)
Infond Globalni uravnoteženi
TIP SKLADA
Mešani sklad
NALOŽBENA USMERITEV
Globalni
OCENA TVEGANJA / DONOSA
Nizka (1 - 3)
Infond Razviti trgi
TIP SKLADA
Delniški sklad
NALOŽBENA USMERITEV
Regijski - razviti trgi
OCENA TVEGANJA / DONOSA
Srednja (4 - 5)
PRIMERJAJ IZBRANE SKLADE
Izberite dva ali največ tri sklade za primerjavo.
 
Izpostavljeni skladi
Infond Razviti trgi, delniški podsklad razvitih trgov
Infond Družbeno odgovorni, delniški podsklad razvitih trgov
Infond Tehnologija, delniški podsklad
Aktualno
Delnice letos skoraj nimajo slabih dni
18.07.2024
Dobro razpoloženi vlagatelji se ne pustijo motiti niti nepredvidljivemu razpletu ameriških volitev
Poletna vročica na delniških trgih
11.07.2024
Ameriške delnice so upravičeno v ospredju
Mejniki
12.06.2024
Kaj smo se v preteklih 30 letih naučili
*Podatki na tej spletni strani ne predstavljajo naložbenega priporočila ali storitev investicijskega svetovanja, niti ne pomenijo ponudbe ali vabila k nakupu ali prodaji enot investicijskih kuponov vzajemnih skladov ali katerihkoli vrednostnih papirjev, finančnih naložb in naložbenih skupin, temveč so samo informativne narave in predstavljajo kratko informacijo bistvenih značilnosti sklada, trgov vrednostnih papirjev oz. posameznih vrednostnih papirjev.
Podrobne in zavezujoče informacije o skladih so navedene in dosegljive samo v dokumentih Ključni podatki za vlagatelje, Prospekt z vključenimi pravili upravljanja ter zadnjem revidiranem letnem in polletnem poročilu sklada, ki so objavljeni na tej spletni strani. Izračuni preteklih donosnosti oziroma spremembe VEP temeljijo na podatkih o vrednosti enote premoženja. Vstopni in izstopni stroški zmanjšujejo prikazan donos. Pretekla uspešnost ne napoveduje prihodnjih donosov. V primerih, ko izbrani datumi padejo na nedelovne dni, je prikazana oziroma upoštevana vrednost enote premoženja zadnjega veljavnega obračunskega dne.
Družba morda je ali še bo za račun skladov v upravljanju ali v lastnem imenu sklepala posle z nekaterimi vrednostnimi papirji ali naložbenimi skupinami, ki so navedeni v vsebinah na tej spletni strani, lahko pa so ali bodo to počele tudi osebe, ki so sodelovale pri pripravi teh vsebin, vse v skladu s Politiko obvladovanja nasprotij interesov, ki je dostopna na spletni strani www.infond.si.
Družba ne odgovarja za morebitno neposredno ali posredno škodo, obveznosti in/ali izgubo, nastalo kot posledica odločitve na podlagi predmetnega informativnega gradiva.
Družba tudi ne prevzema odgovornosti zaradi napačnih ali nepopolnih podatkov in/ali informacij v vsebinah na spletni strani, razen v primeru naklepa ali velike malomarnosti družbe ali njenih predstavnikov, kar se presoja po standardu skrbnosti dobrega strokovnjaka.
Prosimo, upoštevajte tudi podrobnejše opozorilo vlagateljem.
Sava Infond, družba za upravljanje, d.o.o.
Ulica Eve Lovše 7, 2000 Maribor, tel. 02/229 74 40, fax. 02/229 74 89
Grafična in računalniška izvedba BuyITC d.o.o.