Borzni trendi - januar 2021 | SAVA INFOND

Damjan Kovačič, Uroš Selič, Rene Redžič
Datum objave
Dne  14.01.2021

Pregled dogajanja na borzah v tujini in doma v preteklem mesecu

 
Razviti trgi: Annus Horribilis* ali Annus Mirabilis**?

Damjan Kovačič, specialist za upravljanje

Damjan Kovačič
specialist za upravljanje


*Leto groze (Annus Horribilis) 2020 je pahnilo svet v pandemijo koronavirusa, ki je okužil več kot 90 milijonov ljudi, zahtevalaskoraj dva milijona žrtev, povzročil približno štiriodstotni padec globalne gospodarske rasti in 15-odstotni padec podjetniških dobičkov.

Čeprav je epidemija zamajala temelje našega načina življenja, so jo finančni trgi in večina naložbenih razredov na splošno v povprečju odnesli brez večjih prask, kar je pravi mali čudež v letu groze.

Trgi so po svoji naravi kompleksni dinamični adaptivni sistemi, zato se zdijo hladni, nesentimentalni in neusmiljeni. Kot da jim ni mar za smrti in trpljenje ljudi ter jih zanima samo, kakšne svetle obete prinaša prihodnosti in kakšni bodo prihodnji dobički podjetij. In prav ti - prihodnji dobički delniških družb, predvsem tehnoloških podjetij - bodo v naslednjih petih ali desetih letih bistveno več vredni v okolju trajno nizkih ničelnih obrestnih mer.

Preden potegnemo črto pod 2020, ki bi ga radi čim prej izbrisali iz kolektivnega spomina, si na hitro poglejmo evrske donose glavnih premoženjskih razredov in nekaterih zanimivih segmentov delniških in surovinskih trgov. Resnici na ljubo bi lahko za veliko večino realnih in finančnih naložb paradoksalno rekli, da je bilo leto 2020 prej **čudežno leto (Annus Mirabilis), kot leto groze.

Zmagovalci: globalne delnice +7,3 %, evrske obveznice +4,1 %, cene hrane (World Price Index) +3 %, zlato +15 %, evro v dolarjih + 8,9 %, bitcoin +300 %, trgi v razvoju +8,8 %, ZDA +8,8 %, Kitajska (CSI 300) +27 %, Koreja +29 %, tehnološke delnice +33 %, sektor trajnih potrošnih dobrin +16 %, delnice podjetij, ki ponujajo računalniške storitve v oblaku +93 %, delnice podjetij iz naslova prve prodaje (IPO) +91 %, solarna energija +207 %, vetrna energija + 48 %, železova ruda +59 %, baker +23 %, delnice rudarskih družb +17 %.

Poraženci: industrijski sektor +0 %, Evropa -1,4 %, hoteli, restavracije in potovalna industrija -8 %, globalne finančne delnice -10 %, surovinski indeks CRB -17 %, Rusija -20 %, EU banke -24 %, Brazilija -26 %, svetovne letalske družbe -32 %, energetski sektor -36 %, nafta (brent) -53 %.

Delniški trgi niso nikoli očitni, saj so, kot pravi Jesse Livermore »narejeni tako, da večino časa vlečejo za nos večino ljudi.« V nasprotju s trendi v zadnjem borznem ciklu se zdi v letu 2021 najbolj verjetno, da bodo zmagovalci in poraženci zamenjali svoje pozicije na lestvici donosov. To pomeni, da pričakujemo nadaljevanje ekstremne zgodovinske rotacije v prid tistih »cepivo je tu« cikličnih naložb, ki so bile najbolj prizadete v času covid recesije in so posledično najbolj občutljive na normalizacijo gospodarskega in družbenega življenja.


Trgi v razvoju: Zmagovalke leta 2020 so bile azijske, tehnološko bolj napredne države

Uroš Selič, specialist za upravljanje

Uroš Selič
specialist za upravljanje


Leto 2020 bo nedvomno zaznamovano kot leto pandemije, z velikimi omejitvami gibanja in nenadnim padcem gospodarske dejavnosti, ki so se zgodile čez noč, sinhrono, po vsem svetu. Trge v razvoju je pandemija v mnogih pogledih prizadela še huje kot razvite trge, še najbolj manj robustne zdravstvene sisteme in paradnega konja trgov v razvoju, izvoz. Da pandemija ne bi sprožila hujše finančne krize, so centralne banke po vsem svetu s povečanjem obsega denarja v obtoku in drugimi monetarnimi ukrepi ter države z izrednimi stimulativnimi fiskalnimi ukrepi pripomogle k okrevanju gospodarstev in delniških tečajev v drugi polovici leta. Kljub vsemu je pestro dogajanje na delniških trgih skozi leto 2020, kot običajno, prineslo zmagovalce in poražence v podjetjih, panogah in seveda državah.

V povprečju so trgi v razvoju v letu 2020 zabeležili pozitivno donosnost (6,41 %, merjeno v evrih). Največje zmagovalke so bile azijske, tehnološko bolj napredne države, kot npr. Južna Koreja, kjer se je vrednost indeksa povečala za dobrih 26 % od začetka leta. Poraženke pa so države, ki se soočajo s številnimi težavami, kot so previsoka zadolženost, prepočasne strukturne reforme in tiste, kjer je državna blagajna odvisna od naftnih prihodkov.V preteklosti so bili delniški trgi držav v razvoju bolj dovzetni na nestanovitne surovinske trge, vendar se je v zadnjih letih odvisnost zmanjšala, predvsem na račun azijskih tehnoloških podjetij, ki dosegajo vedno večji delež v gospodarstvu. Zadnji ekonomski podatki iz drugega največjega gospodarstva sveta, Kitajske, so zelo obetavni. Kot kaže, jim je kot prvim uspelo normalizirati življenje v zvezi z pandemijo, kar je pripomoglo k izjemnemu okrevanju gospodarske dejavnosti in pomembno prispevalo tudi k trenutni stabilizaciji svetovnega gospodarstva. Optimizem in poplava poceni denarja, ki se bosta nadaljevala še nekaj časa, sta na nekaterih delniških trgih v razvoju že privedla do novih rekordnih vrednosti tečajev delnic.


Slovenija: Slovenske delnice peto leto zapored prinašajo pozitiven donos

Uroš Selič, specialist za upravljanje

Uroš Selič
specialist za upravljanje


Za nami je izredno nenavadno leto, ki je preseglo tudi predstave analitikov z najdrznejšo domišljijo o globalni pandemiji. Ta je od začetka leta 2020 brzela po vsem svetu in povzročala hude omejitve, ki so rušile gospodarske aktivnosti v obsegu, ki mu nismo bili priča vse od druge svetovne vojne. Kljub vsem negativnim novicam pa je večina svetovnih delniških trgov in indeksov dobro prebrodila leto, saj  je dobra tretjina indeksov končala v pozitivnih številkah, medtem ko je vlagateljem, ki so držali slovenske delnice skozi vse leto, portfelj ostal nespremenjen.

SBITOP indeks je leto sicer končal 2,78 odstotka nižje, vendar, če vključimo še nadpovprečne izplačane dividende, ki so jih delničarjem z izjemo finančnih družb namenila slovenska podjetja, opazimo, da slovenske delnice že peto leto zapovrstjo prinašajo pozitiven donos.

Daleč najbolje se je obnesla naložba v delnice največjega slovenskega farmacevta Krka, ki spada med zmagovalce zdravstvene krize, saj je podjetje v teh nemirnih časih doseglo rekordno prodajo in dobiček. Vlagatelji, ki so držali delnico čez vse prejšnjo leto, so bili nagrajeni z skoraj 30-odstotnim donosom, če upoštevamo še rekordno izplačano dividendo v znesku 4,55 EUR po delnici.
Slovenske delnice ostajajo privlačne. V primerjavi z evropskimi so relativno še vedno podcenjene, saj znaša v povprečju kazalnik med ceno in dobičkom na delnico P/E samo 8, medtem ko povprečni evropski kazalnik P/E znaša 22. Za polovico višji od evropskega povprečja pa je tudi dividendi donos, ki trenutno znaša 5 odstotkov.

Dolžniški trgi - Pogled v leto 2021

mag. Rene Redžič, vodja področja upravljanja naložb

Mag. Rene Redžič
vodja področja upravljanja naložb


Za vlagatelje na dolžniških trgih je bilo leto 2020 uspešno, donosi pa so bili pozitivno korelirani z delniškimi trgi. Zahtevane donosnosti so se znižale v praktično vseh naložbenih segmentih, izjema ostajajo podjetniške obveznice zunaj naložbenega razreda. Indeks evropskih državnih obveznic iBoxx € Sovereigns je samo v decembru pridobil 0,1odstotka in zaključil leto s 5 odstotki rasti. Indeks podjetniških obveznic, denominiranih v evrih, iBoxx € Corporates pa je po nadpovprečni nihajnosti v mesecu marcu nadoknadil izgubljeno ter leto zaključil z 2,7-odstotno rastjo. Inflacijska pričakovanja v območju z evrom so se v decembru zvečala za 4 bazične točke, a ostajajo omejena navzdol (pri 1,26 odstotka). Stopnja inflacije v območju z evrom se sicer v novembru v primerjavi s preteklim mesecem ni spremenila ter ostaja pri -0,3 odstotka, prav tako jedrna inflacija, ki trenutno znaša 0,2 odstotka na letni ravni. Podatki za december se najverjetneje ne bodo bistveno razlikovali od novembrskih.

Znotraj programa PEPP je ECB do konca decembra odkupila za 753 milijard evrov obveznic. Glede na pretekli mesec predstavlja to neto zvišanje 57 milijard evrov. Ugibanja, da bi lahko ECB na decembrskem zasedanju zvišala obseg nakupov znotraj programa PEPP, so se izkazala za pravilna. Centralna banka je dvignila mejo nakupov za dodatnih 500 milijard evrov na skupno 1.850 milijard evrov, kar presega 16 odstotkov BDP na ravni evroobmočja. Obdobje, ko se bodo izvajali nakupi s strani ECB, se podaljšuje vsaj do konca marca 2022. V vsakem primeru se bodo nakupi izvajali tako dolgo, dokler ECB ne oceni, da je kriza zaradi pandemije covid-19 končana. Svet ECB je tudi sklenil, da v letu 2021 ponudi štiri dodatne izredne operacije dolgoročnejšega refinanciranja ob pandemiji (PELTRO), ki bodo še naprej zagotavljale učinkovito likvidnostno varovalo v bančnem sistemu.

Pogled na pričakovane donose v letu 2021 dolžniškim trgom ni pretirano naklonjen. Priporočila analitikov gredo v smeri znižanja izpostavljenosti do državnih obveznic iz območja evra ter zvišanja pozicije pri kakovostnejših ameriških podjetniških obveznicah. Za investitorje ostajajo zanimive tudi obveznice iz držav v razvoju v lokalni valuti in v trdnih valutah (zlasti v dolarjih), kjer je pričakovani donos nadpovprečen. Prav tako po mnenju analitikov ni smiselno povečevati izpostavljenosti do ameriških podjetniških obveznic zunaj naložbenega razreda zaradi dolgoročno podpovprečnih kreditnih razmikov ter rastočih stopenj neplačil obveznosti. Ob globalnem okrevanju vidijo več prostora za rast pri evropskih obveznicah zunaj naložbenega razreda. V splošnem velja, da so pričakovani donosi v letu 2021 nizki, na nekaterih segmentih (državne obveznice) celo negativni. 

Želite več informacij?
Naše sodelavke so vam na voljo vsak delovni dan od 8. do 16. ure:
   Jasmina Polšak
   T: 02 229 74 57
   E: jasmina.polsak@infond.si

   Ines Zec
   T: 02 229 74 73
   E: ines.zec@infond.siVeselimo se sodelovanja z vami!

 

Na daljavo je mogoče urediti naložbe v vseh 22 Infond skladih

Označite sklade, ki jih želite primerjati NAZIV TIP SKLADA NALOŽBENA USMERITEV OCENA TVEGANJA / DONOSA
Infond 2040
TIP SKLADA
Sklad ciljnega datuma
NALOŽBENA USMERITEV
Globalni
OCENA TVEGANJA / DONOSA
Visoka (6 - 7)
Infond Alfa
TIP SKLADA
Mešani sklad
NALOŽBENA USMERITEV
Globalni
OCENA TVEGANJA / DONOSA
Srednja (4 - 5)
Infond Balkan
TIP SKLADA
Delniški sklad
NALOŽBENA USMERITEV
Regijski - trgi v razvoju
OCENA TVEGANJA / DONOSA
Visoka (6 - 7)
Infond Beta
TIP SKLADA
Delniški sklad
NALOŽBENA USMERITEV
Globalni
OCENA TVEGANJA / DONOSA
Visoka (6 - 7)
Infond Bond - Euro
TIP SKLADA
Obvezniški sklad
NALOŽBENA USMERITEV
Regijski - razviti trgi
OCENA TVEGANJA / DONOSA
Nizka (1 - 3)
Infond BRIC
TIP SKLADA
Delniški sklad
NALOŽBENA USMERITEV
Regijski - trgi v razvoju
OCENA TVEGANJA / DONOSA
Visoka (6 - 7)
Infond Consumer
TIP SKLADA
Delniški sklad
NALOŽBENA USMERITEV
Sektorski
OCENA TVEGANJA / DONOSA
Visoka (6 - 7)
Infond Defensive
TIP SKLADA
Mešani sklad
NALOŽBENA USMERITEV
Globalni
OCENA TVEGANJA / DONOSA
Srednja (4 - 5)
Infond Dividend
TIP SKLADA
Delniški sklad
NALOŽBENA USMERITEV
Strategija - globalni
OCENA TVEGANJA / DONOSA
Visoka (6 - 7)
Infond Družbeno odgovorni
TIP SKLADA
Delniški sklad
NALOŽBENA USMERITEV
Strategija - globalni
OCENA TVEGANJA / DONOSA
Visoka (6 - 7)
Infond Dynamic
TIP SKLADA
Delniški sklad
NALOŽBENA USMERITEV
Globalni
OCENA TVEGANJA / DONOSA
Visoka (6 - 7)
Infond Energy
TIP SKLADA
Delniški sklad
NALOŽBENA USMERITEV
Sektorski
OCENA TVEGANJA / DONOSA
Visoka (6 - 7)
Infond Europe
TIP SKLADA
Delniški sklad
NALOŽBENA USMERITEV
Regijski - razviti trgi
OCENA TVEGANJA / DONOSA
Visoka (6 - 7)
Infond Financials
TIP SKLADA
Delniški sklad
NALOŽBENA USMERITEV
Sektorski
OCENA TVEGANJA / DONOSA
Visoka (6 - 7)
Infond Frontier
TIP SKLADA
Delniški sklad
NALOŽBENA USMERITEV
Regijski - trgi v razvoju
OCENA TVEGANJA / DONOSA
Visoka (6 - 7)
Infond Global Flex
TIP SKLADA
Mešani sklad
NALOŽBENA USMERITEV
Globalni
OCENA TVEGANJA / DONOSA
Srednja (4 - 5)
Infond Life
TIP SKLADA
Delniški sklad
NALOŽBENA USMERITEV
Sektorski
OCENA TVEGANJA / DONOSA
Visoka (6 - 7)
Infond Select
TIP SKLADA
Delniški sklad
NALOŽBENA USMERITEV
Strategija - globalni
OCENA TVEGANJA / DONOSA
Visoka (6 - 7)
Infond ShortTerm Bond – Euro
TIP SKLADA
Obvezniški sklad
NALOŽBENA USMERITEV
Regijski - razviti trgi
OCENA TVEGANJA / DONOSA
Nizka (1 - 3)
Infond Smart Quality
TIP SKLADA
Delniški sklad
NALOŽBENA USMERITEV
Strategija - globalni
OCENA TVEGANJA / DONOSA
Visoka (6 - 7)
Infond Technology
TIP SKLADA
Delniški sklad
NALOŽBENA USMERITEV
Sektorski
OCENA TVEGANJA / DONOSA
Visoka (6 - 7)
Infond USA
TIP SKLADA
Delniški sklad
NALOŽBENA USMERITEV
Regijski - razviti trgi
OCENA TVEGANJA / DONOSA
Visoka (6 - 7)
PRIMERJAJ IZBRANE SKLADE
Izberite dva ali največ tri sklade za primerjavo.
 
Izpostavljeni skladi
Infond Alfa, mešani podsklad
Infond Dynamic, delniški podsklad
Infond Beta, delniški podsklad razvitih trgov
Infond Družbeno odgovorni, delniški podsklad razvitih trgov
Infond Technology, delniški podsklad
Aktualno
Delnice so drage, a niso še napihnjene
24.02.2021
Neverjetni špekulativni baloni se (na srečo) razvijajo na večinoma obrobnih delih trga.
Polovični vstopni stroški do 15. marca
01.02.2021
Akcija velja za vplačila prek sklice Nove KBM in družbe Sava Infond
Poslovanje na daljavo s skladi Sava Infond
06.11.2020
Kako poslovati iz vašega naslonjača - za obstoječe in nove vlagatelje
*Podatki na tej spletni strani niso oglasno sporočilo in ne predstavljajo naložbenega priporočila ali storitev investicijskega svetovanja, niti ne pomenijo ponudbe ali vabila k nakupu ali prodaji enot investicijskih kuponov vzajemnih skladov ali katerihkoli vrednostnih papirjev, finančnih naložb in naložbenih skupin, temveč so samo informativne narave in predstavljajo kratko informacijo bistvenih značilnosti sklada, trgov vrednostnih papirjev oz. posameznih vrednostnih papirjev.
Podrobne in zavezujoče informacije o skladih so navedene in dosegljive samo v dokumentih Ključni podatki za vlagatelje, Prospekt z vključenimi pravili upravljanja ter zadnjem revidiranem letnem in polletnem poročilu sklada, objavljenimi na tej spletni strani. Izračuni preteklih donosnosti oziroma spremembe VEP temeljijo na podatkih o vrednosti enote premoženja. Vstopni in izstopni stroški zmanjšujejo prikazan donos. Pretekla donosnost naložbe ni pokazatelj njene donosnosti v prihodnosti. V primerih, ko izbrani datumi padejo na nedelovne dni, je prikazana oziroma upoštevana vrednost enote premoženja zadnjega veljavnega obračunskega dne.
Družba morda je ali še bo za račun skladov v upravljanju ali v lastnem imenu sklepala posle z nekaterimi vrednostnimi papirji ali naložbenimi skupinami, ki so navedeni v vsebinah na tej spletni strani, lahko pa so ali bodo to počele tudi osebe, ki so sodelovale pri pripravi teh vsebin, vse v skladu s Politiko obvladovanja nasprotij interesov, ki je dostopna na spletni strani www.infond.si.
Družba ne odgovarja za morebitno neposredno ali posredno škodo, obveznosti in/ali izgubo, nastalo kot posledica odločitve na podlagi predmetnega informativnega gradiva.
Družba tudi ne prevzema odgovornosti zaradi napačnih ali nepopolnih podatkov in/ali informacij v vsebinah na spletni strani, razen v primeru naklepa ali velike malomarnosti družbe ali njenih predstavnikov, kar se presoja po standardu skrbnosti dobrega strokovnjaka.
Prosimo, upoštevajte tudi podrobnejše opozorilo vlagateljem.
Sava Infond, družba za upravljanje, d.o.o.
Vita Kraigherja 5, 2000 Maribor, tel. 02/229 74 40, fax. 02/229 74 89
Grafična in računalniška izvedba BuyITC d.o.o.