Evropskim vlagateljem močan evro greni rast delnic | KBM Infond

Damjan Kovačič, upravljavec - analitik
Damjan Kovačič, upravljavec - analitik
Datum objave
Dne  05.02.2018 23:59

Petnajst zaporednih mesecev pozitivnih donosov ameriških delnic, 40-odstotna rast od zadnje večje korekcije

 
Na svetovnih borzah se še naprej nadaljuje zgodovinska sinhrona rast delnic, ki pa je nekoliko skrita očem evropskih investitorjev. To je posledica strme rasti evra, ki je od lani zrasel z 1,05 na 1,25 dolarja. Bikovski trgi so kot plima, ki dviguje vse ladje v pristanišču in skrbi za dobro razpoloženje med vlagatelji, gospodarstveniki in politiki. Posebej evforičen in razposajen je ameriški predsednik Donald Trump, ki je pred volitvami obljubljal Američanom, da bodo pod njegovim vodstvom zmagovali tako zelo močno, da bodo utrujeni in naveličani od zmagovanja. Če vizualno, tehnično ali statistično primerjamo gibanje rasti delniških trgov z zgodovinskimi trendi, nam zelo hitro postane jasno, da imamo opravka z mogočnim pozitivnim trendom. Ponovimo nekatere zunanje znake velikega bikovskega trga: petnajst zaporednih mesecev pozitivnih donosov ameriških delnic, 40-odstotna rast delnic od zadnje večje korekcije tečajev (v tem času 580 trgovalnih dni brez 5-odstotnega negativnega popravka in rekordnih 450 dni brez 3-odstotnega popravka trga).

Kako močna in premočrtna pa je aktualna rast svetovnih delniških trgov, če jo analiziramo v dolgoletnem zgodovinskem kontekstu?
Če vzamemo za primerjavo zanimiv tehnični indikator trenda ADX, ki niha med 0 in 100, ugotovimo, da je aktualni trend rasti po tem kriteriju dejansko najmočnejši v zgodovini. Povprečni kazalnik smeri gibanja (ADX) najstarejšega delniškega indeksa Dow Jones je namreč konec januarja na tedenski ravni dosegel vrtoglavo visoko vrednost 70, kar je absolutni zgodovinski rekord. Običajno velja, da ADX označuje močan trend pri vrednostih nad 30, kjer trgi preživijo okoli četrtino vsega časa, vse vrednosti nad 50 pa so izjemno redke in jih povezujemo z zgodovinski ekstremi. Kazalnik smeri trenda ADX je na primer na tedenski ravni presegel vrednost 50 samo desetkrat v svoji zgodovini, prejšnjo rekordno znamko pa je zadnjič dosegel v letih 2008 in 1986 pri vrednosti 56 (vir: Dana Lyons).

»Januarski barometer« pravi, da si lahko po dobrem začetku koledarskega leta v mesecu januarju na trgih pregovorno in statistično obetamo še eno pozitivno leto rasti s povprečnimi donosi delnic okoli 13 %. Bralcem prepuščam oceno, ali januarski barometer z leti morda ne izgublja svoje zanesljivosti, glede na to, da so v zadnjih 11 letih ameriške delnice januarja padle šestkrat, delniški tečaji pa so končali v rdečih številkah samo dvakrat.

Začetek leta 2018 si bomo zapomnili po nepričakovano visoki rasti dobičkov ameriških podjetij, ki jih poganja kombinacija nižjih davkov, padajočega dolarja in višjih cen nafte. Od konca leta so optimistični analitiki dvignili letošnja pričakovanja rasti dobičkov na delnico (EPS) z 12 na 16 %, kar je po podatkih FactSet največja revizija v zadnjih dvajsetih letih.


Vir: Bloomberg.

Prav tako kaže, da se bo tudi v letu 2018 nadaljeval razcvet na ameriškem nepremičninskem trgu, saj so cene v 20 največjih mestnih območjih v zadnjem letu zrasle za 6,4 %, tržna zaloga enodružinskih stanovanj in hiš pa padla na samo 3,8-kratnik mesečne prodaje, kar je najnižja vrednost od leta 1982, ko so začeli spremljati to pomembno statistiko. Zdrav in dobro delujoč nepremičninski trg je prvi in osnovni predpogoj za zdravo gospodarsko rast. Če smo se kaj naučili iz zadnje velike finančne krize je to, da veliki kreditni baloni in uničujoči finančne krize izvirajo iz kreditnih ekscesov, ki so povezani z nepremičninskimi trgi.Članek je bil objavljen v prilogi Dela Posel & denar 5. februarja 2018. 
Izpostavljeni skladi
Infond 2040, podsklad ciljnega datuma
Infond Alfa, mešani podsklad
Infond Beta, delniški podsklad razvitih trgov
Infond Life, delniški podsklad
Infond Technology, delniški podsklad
Aktualno
Kako se v resnici obnašajo trgi
14.02.2019
Dolgoročni vlagatelji požanjejo učinek dolgoročno donosnih delnic
Infond delniški podskladi razvitih trgov - 5 različnih
14.02.2019
Z različnimi strategijami izbirajo delnice iz istih trgov
Polovični vstopni stroški do konca marca
04.01.2019
Akcija velja za vseh 22 Infond skladov
KBM Infond, družba za upravljanje, d.o.o. - Skupina Nove KBM
Vita Kraigherja 5, 2000 Maribor, tel. 02/229 2080, fax. 02/229 2796
Grafična in računalniška izvedba BuyITC d.o.o.